fbpx

Den lille havfrue

På Langelinje Kaj står en af Københavns største attraktioner: Den Lille Havfrue. Den 23. august 2013 blev hun 100 år.

Edvard Eriksens skulptur gør ikke meget væsen af sig, men den yndige havfrue formår alligevel at tiltrække tusindvis af beundrere år efter år.Skulpturen Den lille Havfrue blev opstillet den 23. august 1913 på langelinje i København som en gave fra brygger Carl Jacobsen til Københavns Kommune.Skulpturen er udført i bronze og granitsten og inspireret af H.C. Andersens eventyr om havfruen, der ofrer alt for at blive forenet med den unge, smukke prins på landjorden. Hver morgen og hver aften stiger hun op fra havets bund, og fra sin sten i vandet spejder hun længselsfuldt efter prinsen.

Forelskede sig

Brygger Carl Jacobsen forelskede sig i figuren efter at have set en balletforestilling bygget over eventyret på Det Kongelige Teater i København. Bryggeren var så begejstret for både eventyret og balletten, at han bestilte billedhuggeren Edvard Eriksen til at udføre en skulptur af havfruen.

Inspireret af en ballerina

Skulpturen er inspireret af ballerina Ellen Price, der i 1909 dansede hovedrollen i balletten Den Lille Havfrue på Det Kongelige Teater. Ellen Price ønskede dog ikke at sidde nøgenmodel for billedhugger Edvard Eriksen. Så kunstnerens kone, Eline Eriksen, sad i stedet model til skulpturen af Den lille Havfrue.

Den hovedløse havfrue
Gennem årene har den efterhånden aldrende dame på kajen desværre været udsat for flere omgange hærværk. To gange har hun mistet hovedet, en enkelt gang er armen blevet savet af, og flere gang har hun fået maling hældt ud over sig. Men hver gang bliver hun reddet og renset, så hun kan blive på sin plads og byde rejsende velkommen i Københavns havn.

Del mit blogindlæg på: